icoon | snelverwijspunt
logo | snelverwijspunt

Twintigers en dertigers in de knel

Hybride werken heeft de manier waarop we werken ingrijpend veranderd. Een gezonde balans tussen thuiswerken en op kantoor aanwezig zijn blijkt soms lastig. Vooral jonge medewerkers (< 35 jaar) die tijdens de covid periode bij organisaties zijn gestart, ervaren de negatieve gevolgen van het gebrek aan persoonlijk contact. Een onbedoeld onpersoonlijke onboarding zorgt er bijvoorbeeld voor dat deze groep bovengemiddeld snel vertrekt of langdurig uitvalt. Door de opkomst van hybride werken is het lastiger geworden om signalen van mogelijk toekomstig verzuim in een vroeg stadium te zien en wordt de re-integratie van medewerkers bij langdurig verzuim moeilijker.

artikel cover | Twintigers en dertigers in de knel

Steeds meer twintigers en begin dertigers komen terecht in het tweede spoor van arbeidsverzuim. Jongeren zijn de workforce van de toekomst en horen helemaal niet in de WIA of Ziektewet te zitten. Het gebrek aan persoonlijk contact met collega’s en leidinggevenden speelt hierbij een grote rol. Persoonlijk contact is essentieel voor het opbouwen en behouden van een goede arbeidsrelatie.

Medewerkers werken vaker thuis waardoor signalen van een toekomstig verzuim worden gemist, terwijl dit wel belangrijk is om tijdig bij te kunnen sturen. Want voorkomen is beter is dan genezen. Mocht het wel komen tot langdurig verzuim dan is het ontbreken van een goede arbeidsrelatie voelbaar.


Balans vinden

De opkomst van hybride werken bracht zowel kansen als uitdagingen met zich mee. Voor sommige organisaties, met name grote internationals die al bekend waren met het thuiswerken, was deze overgang een natuurlijke stap. Voor organisaties waar fysiek aanwezig zijn op kantoor de norm was, opende zich aan het begin van de covid-periode een wereld aan mogelijkheden.

Je werk ook thuis kunnen doen gaat automatisch gepaard met flexibiliteit en autonomie. Bij het inrichten van de persoonlijke werkdag/werkweek voelen mensen vaak dat hun privé- en werkleven veel beter in balans is. Gelukkig en ontspannen zijn heeft een positieve invloed op de productiviteit en samenwerking tussen medewerkers.

Maar het brengt ook uitdagingen met zich mee. Het gevaar van een eindeloze werkdag ligt op de loer. Bovendien ervaren nieuwe medewerkers, vooral jongeren onder de 35, moeite om zich aan een organisatie te binden en zich thuis te voelen. Een evenwicht vinden tussen hybride werken en het behouden van persoonlijk contact is een uitdaging waar organisaties mee worstelen.


Dit artikel is eerder verschenen in LoopbaanVisie, januari 2024


> Lees hier het hele artikel

> Kijk hier voor de dienstverlening van endit

Meer nieuws en updates

Bekijk alles

logo | snelverwijspunt

Contact

Postbus 30514

3503 AH Utrecht

info@snelverwijspunt.nl

KVK: 27145186

BTW: NL 802355456B01

© 2025 Zorg van de Zaak

icoon | snelverwijspunticoon | snelverwijspunt